zaterdag 25 juni 2011

Zwembadverwarming met een beetje hulp van de zon

Niemand wil in een koud zwembad zwemmen, dat koude water.. bah, niets aan. Zwembaden staan vaak lange tijd ongebruikt in de tuin en worden pas echt gebruikt als het enorm warm is. Zonde eigenlijk, zo’n grote bak water die maar ongebruikt in de tuin staat.



Een warmtepomp is een oplossing voor grotere zwembaden, maar voor kleinere zwembaden zoals Intex en Bestway is een warmtepomp niet geschikt simpelweg omdat de slangaansluiting niet past. Het pompje van een klein zwembad is vaak ook niet krachtig genoeg om het water te laten circuleren.

Tot voor kort had Intex een handige heater waarmee het water verwarmt werd. Een eenvoudigere oplossing is er bijna niet! Helaas werden de kleine heaters niet veilig genoeg bevonden en zijn deze uit de handel genomen.

Weinig opties om je zwembad te verwarmen dus! Of niet?

De zon is de perfecte energiebron om je zwembad mee te verwarmen. Vrijwel gratis! Geen zoemend geluid wat de rust in uw tuin verstoord, en milieuvriendelijk. Een gemiddelde warmtepomp verbruikt al snel 2 tot 3 kW per uur, enorm veel energie dus! Met een zonverwarming kan je al veel eerder in het seizoen gebruik maken van je zwembad. Wanneer het zo’n ‘net niet’ dag is, lekker zonnetje maar koud water, kan een solar mat net de oplossing bieden. Zelfs bij minimale zonneschijn absorbeert de mat voldoende energie om warmte af te geven aan het zwembad waardoor het net een tikkeltje aangenamer zwemmen is!

De matten kan je prima in de tuin leggen, maar ideaal is natuurlijk om de matten uit het zicht te leggen. Het dak is dan een optie mits je een klein extra pompje gebruikt om het water omhoog te pompen. Het dak van een garage of schuur is ideaal. Als het dak ook een donkere kleur heeft (door bijvoorbeeld zwart dakleer) heeft dit een versterkend effect op de zonnemat en is uw zwembad nog sneller warm!

Hoeveel solar matten heb je precies nodig?
In de regel is het zo dat het oppervlak van de solar mat voor 50% moet matchen met het oppervlak van het zwembad. Stel u heeft een zwembad met een oppervlak van 7.2 vierkante, dan volstaat een solar mat van 3.6 vierkante meter. Denk bijvoorbeeld aan de El NiƱo Solar mat van Gre.

De voordelen van solar matten op een rijtje:
  • Een goedkope en milieuvriendelijke manier om uw zwembad te verwarmen
  • Eenvoudige installatie, past op je huidige pomp
  • Makkelijk op te bergen na het zwemseizoen
  • Een effectieve manier om het water van je zwembad te verhogen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Intex Zwembad