vrijdag 24 juni 2011

Intex zwembad onderhouden | Een waterbehandeling schema

Een van de lastigste aspecten van een zwembad is het mooi schoonhouden van je zwembad. Niemand wil in een groen zwembad zwemmen, jij ook niet. Wat nu volgt is een eenvoudig waterbehandelings schema waarmee je het water van je Intex zwembad in optimale conditie kunt houden



Onderhoud wordt makkelijk gemaakt
  • Waterbehandeling
  • pH waarde
  • Chloorwaarde
  • Testset
Waterbehandeling
Naast een goed werkende filterinstallatie en een juiste circulatie in uw zwembad is het van belang uw zwemwater regelmatig te behandelen. Dit is noodzakelijk om de groei van algen en andere organismen te voorkomen, zodat je veilig in helder “drinkwater” kunt zwemmen. Hiervoor dien je 1 x per week het water te testen met een daarvoor bestemde testset en de onderstaande waarden te meten en eventueel te corrigeren.
Elk zwembad heeft echter zijn eigen omstandigheden waardoor het noodzakelijk kan zijn dit vaker te controleren en te corrigeren.

Dit is mede afhankelijk van hoe intensief er gebruik gemaakt wordt van het zwembad, de vervuiling van buitenaf, bijvoorbeeld veel inwaaiend vuil of bladeren. Maar ook wisselende weersomstandigheden; veel zonlicht, hogere temperaturen of een onweersbui kunnen de waarden beïnvloeden.
Dus voordat je chemicaliën toevoegt altijd eerst alle waarden meten, want meten is weten!

LET OP! MENG NOOIT CHEMICALIËN MET ANDERE CHEMICALIËN, DIT IS LEVENSGEVAARLIJK!

pH waarde
De pH waarde van het zwembad is zeer belangrijk, en wordt vaak onderschat.
Indien de pH waarde niet correct is werkt het desinfecteer middel (chloor) niet of nauwelijks!

1x per week de pH controleren ( door middel van bijbehorende testset)
  • De pH-waarde dient te liggen tussen 7,2 dn 7,6
  • Indien de pH-waarde te hoog is moet er pH-minus opgelost in een emmer heet water toegevoegd te worden aan het water
  • Dosering: Om de pH-waarde 0,1 te laten dalen is 4 gram pH-minus nodig per m3 water.
Advies
Let op! Voeg de opgegeven hoeveelheden chemicaliën zoals vermeld op de verpakking, niet in één keer aan het zwembadwater toe. Beter is het om geleidelijk te doseren ( bijv. één maatbeker(tje) per keer rechtstreeks in de skimmer) en controleer tussentijds de waarden, net zolang totdat de ideale waarden zijn bereikt.

Rekenvoorbeeld:
Stel je hebt 60 m3 zwembadwater, je meet de pH-waarde en deze is bijvoorbeeld 8,0. De pH-waarde moet teruggebracht worden naar 7,4 (ideaal. d.w.z. je moet 0,6 verlagen. Dat betekent dat je 4 gram x 60 m3 = 240 gram pH-minus nodig hebt om 0,1 te dalen, deze hoeveelheid doe je dus nu maal 6 = 1440 gram pH-minus.

Indien de pH waarde te laag is moet je op dezelfde wijze pH-plus toe te voegen.



Chloorwaarde

1x per week het chloorgehalte controleren, door middel van een chloor / pH testset.
  • Het chloorgehalte dient te liggen tussen 1,0 en 1,5 p.p.m.

Voor het dagelijks gebruik dient er een chloortablet in de skimmer of chloordoseerdrijver te liggen. Hiervoor gebruik je de Chloortabs / 200 gram. Dit zijn ronde chloortabletten van 75mm diameter en 25 mm dikte.

Laat een chloortablet nooit rechtstreeks in het zwembad vallen, dit beschadigt de bodem en de wanden van het zwembad.

Chloorshock
Algen en dergelijke raken verloop van tijd immuun voor een constant chloorgehalte. Om deze te verwijderen moet je 1x per 10 dagen een chloorshock aan het water geven. Hierbij wordt kortstondig het chloorgehalte verhoogd.

Advies
Let op! Voeg de opgegeven hoeveelheden chemicaliën zoals vermeld op de verpakking, niet in één keer aan het zwembadwater toe. Beter is het om geleidelijk te doseren ( bijv. één maatbeker(tje) per keer rechtstreeks in de skimmer) en controleer tussentijds de waarden, net zolang totdat de ideale waarden zijn bereikt.

Indien het chloorgehalte te laag is dien je chloorgranulaat toe te voegen. (40 gram per 10 m3 water). Hiervoor gebruik je Chloorshock 60 granulaat. Dit granulaat dient te worden opgelost in een emmer heet water en via de skimmer te worden toegevoegd.

Testset
Met een testset kan je de Chloor en pH waarden meten. De testvakjes op de strip veranderen van kleur om de waarden van het zwembadwater aan te geven. Vergeet niet het deksel van het flesje dicht te schroeven nadat  er een strip is uitgehaald, om te voorkomen dat de strips er uit valleen en om de strips vers te houden. 

Bewaar de strips op een koele, droge plaats
en laat het pakje droogmiddel in de fles zitten, hierdoor blijven de teststrips in goede staat.

Gebruiksaanwijzing
Neem een teststrip uit het flesje en schroef het deksel stevig vast. Doop de teststrip in het zwembad en haal de strip onmiddellijk weer uit het water. Houd de strip, met de vakjes naar boven gericht, 15 seconden lang vast. Schud het overtollige water niet van de teststrip af. Vergelijk de kleuren met de kleuren op het flesje.
Eerst het chloor en hierna de pH waarde.
  • Het chloorgehalte moet liggen tussen 1,0 en 1,5 p.p.m.
  • De pH-waarde moet liggen tussen 7,2 en 7,6

1 opmerking:

  1. Zelf heb ik nu al een aantal jaren een opzetzwembad van Intex en daar hebben we veel plezier van. Gelukkig nooit echt problemen gehad met vies water, maar je moet met waterkwaliteit een handigheidje erin krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen

Intex Zwembad